fredag den 11. februar 2011

Arnaki Kleftiko

Denne aften stod i Papas favoritkøkkens navn, nemlig det græske. Grækerne elsker lam, og det er da også en fantastisk spise, man ikke kommer udenom i det græske køkken.



Løg, hvidløg efter behag, kartofler, røde peberfrugter og gulerødder krydres med salt, peber og oregano.
Lammekøllen fyldes med nogle få hvidløgskiler i små lommer skåret i kødet,
krydres med masser af groft salt og rosmarin. Man kan også sagtens bruge oregano eller timian i stedet.
Den ildfaste gryde fyldes med grønstsagerne overhældt med ca. ½ l rødvin,
hvorefter lammekøllen kommes ovenpå grøntsagerne og låget lægges på.

Den ildfaste gryde stilles i ovnen der er 130 grader varm. (Husk at lægge låg på!)
Den skal blive i ovnen mellem 4 og 5 timer, så grøntsagerne bliver lidt bløde og ikke føles for "rå".
Der er god tid til at lette på låget, og se efter "om det går godt" dernede i gryden,
så gør det gerne jævnligt for et godt resultat
Gryden på billedet er i øvrigt en ægte autentisk ildfast gryde hjembragt fra Grækenland sidste år,
og dette er dens debut, eller ilddåb om man vil, i Papas køkken.

Nu er lammekøllen klar til at komme op af gryden og blive skåret ud. Efter den lange tid i ovnen, bliver kødet helt mørt og smelter i munden, og duften er bestemt heller ikke til at stå imod. Er man ikke verdens største fan af lammekød, kan man med fordel bruge en god udskæring af svinekød eller oksekød.
Men lammekød har en særlig plads i de meget traditionsbundne grækeres hjerter, fordi det især spises til en række forskellige højtider, som fx Påske, og derfor ikke kan erstattes af andre typer kød. 

Så er der serveret. Retten kan nydes med et glas rødvin, der ikke er alt for tungt og krydret, eller et glas bryg der ligeledes ikke er alt for krydret. Men det lader jeg være op til hver enkelt, da det dybest set er en smagssag.
Velbekomme!

3 kommentarer:

  1. En af mine absolutte lammefavoritter. Grækere kan bare det der med lam....og denne variant er simpelthen himmelsk.

    SvarSlet
  2. Tak Charlotte

    Jeg har faktisk "lånt" den af dig, og så givet den mit eget præg. Den så så lækker ud, da jeg så den på din blog, at jeg bare måtte prøve den. Det er en af de retter, jeg meget længe har ønsket at prøve, og resultatet blev rigtig godt. Så tak!

    SvarSlet
  3. Jamen, der kan man jo bare se. Velbekomme - lån du bare løs! Det farligste ved denne opskrift er at den "ødelægger" alle andre lammeretter ;o)

    SvarSlet