mandag den 27. juni 2011

Giouvetsi

Denne simple græske bonderet kræver ikke meget andet end et godt stykke lammekød og lang tid i ovnen. En giouvetsi er faktisk den store spøjse lertøjsgryde, der vel egentlig er nogenlunde det samme som en stegeso. Retten kan sagtens laves i en giouvetsi/stegeso, men jeg har valgt at lave den i en bradepande, for en gang imellem skal der røres lidt rundt i "sagerne".





Til Giouvetsi skal du bruge:

Lammebov eller lammekølle
En dåse meget finthakkede tomater
En lille smule sukker
2 kopper vand
1 kop solsikkeolie (eller en god jomfruolivenolie)
Smør
Salt og peber
500 g manestro (pastaris)


Sådan gør du:

Kødet saltes og pebres meget rundhåndet. Sørg for at gnide det rigtig godt ind i kødet. Gnid derefter kødet godt og grundigt med smør. Kom tomater, sukker, olie og vand i bradepanden, rør det hele sammen og læg kødet ned i til sidst. Sæt bradepanden nederst i forvarmet ovn (læs tips!). Vend kødet jævnligt, så det bliver lækkert fra begge sider. Husk at slutte stegningen af med kødets overside opad. Kort før kødet er færdigt, kommes der manestro i bradepanden. Det skal blandes godt og grundigt sammen med tomatsaucen. Rør af og til rundt i saucen. Efter 20 minutter er retten klar til servering sammen med en typisk græsk salat med oliven og feta. Velbekomme!


Tips:

Som jeg har nævnt før, så er den gyldne regel for ovnstegning af lammekød 1 time pr. kg kød ved 200 grader. Jeg plejer selv at skrue varmen ned til 170-180 grader og forlænge stegetiden. Hold godt øje, for kødet skal være mørt og ikke tørt. Når kødet er blevet mørt af stegning, vil skindet revne og kødet vil falde fra hinanden, når er stikkes i det med en gaffel. Jeg bruger ikke varmluft, når jeg steger kød i ovnen, for jeg synes det kommer til at virke tørt.

Hvis tomatsaucen kommer til at virke for tyk efter tilsætning af manestro, kan man sagtens komme lidt ekstra vand i. Eller man kan fra starten komme dobbelt så mange tomater i plus lidt ekstra sukker.

I stedet for manestro kan man komme kartoffelbåde krydret med salt og peber i bradepanden fra starten. Prøv da at klemme lidt frisk citronsaft udover kødet og kartoflerne, lige inden du stikker gaflen i maden. Det smager fantastisk!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar