tirsdag den 26. februar 2013

Mousaka

Jeg har smagt flere udgaver af denne lækre ret, men ikke nogen der kan måle sig med den, som min søster har givet mig med hjem fra sit køkken. Mousaka menes oprindeligt at stamme fra det østlige Middelhavsområde, og opfattes nok mest som en af Grækenlands mest kendte og lækre retter. Og tro mig...den smager fantastisk!


Mousakaen består af 2 saucer: en krydret sauce med kød og tomat, og en sauce med mælk, æg og ost der godt kan minde om en italiensk bachamelsauce.



Til kød/tomatsaucen skal du bruge:


Auberginer *
Kartofler *
1 kg kalve/svinefars (eller 500g oksefars og 500g svinefars)
1 stort løg
2-3 hvidløgsfed
1 spsk. kanel
1 strøget tsk. allehånde
1 knsp. nellike
1 strøget spsk. sukker
salt
peber
1 brik (ca. 500g. ) tomatpure eller 2-3 friske tomater der skoldes, flåes og blendes
1-2 små kopper vand

*  Auberginerne og kartoflerne bliver skåret i skiver og skal kunne ligge i et ildfast fad, så de danner 4 lag i alt.



Til mælke/ægge/ostesaucen skal du bruge:

4 spsk. smør
4 spsk. hvedemel
½ l mælk
1-2 laurbærblade
3 æg
salt
lidt revet muskat
50g revet parmesan, pecorino eller grana



Sådan gør du:

Skær auberginerne og kartoflerne i skiver og læg dem på nogle bageplader.
Drys salt på begge sider af skiverne, og lad dem stå og trække 15 minutter.

Opvarm ovnen til 200 grader (gerne varmluft) og kom bagepladerne i ovnen til auberginerne og kartoflerne er ved at se gyldne og appetitlige ud (det er ikke nødvendigt at vende dem undervejs).

Imens skæres løget i små tern og svitses i gryden sammen med de hele hvidløgsfed. Derefter tages hvidløgsfedene op af gryden, og kødet kommes i og svitses sammen med løget.

Når kødet er svitset, tilsættes kanel, allehånde, nellike og smages til med salt og peber. Lad kødet svitse lidt endnu og kom tomat, vand og sukker i gryden. Lad saucen stå og smire i 15-20 minutter. Hvis den smager af for lidt tilsættes flere krydderier og sukker, men vær forsigtig med allehånden og især nelliken.

Imens gøres et ildfast fad gøres klar med et lag kartoffelskiver nederst og dernæst et lag aubergineskiver ovenpå. Når saucen er klar, hældes den ned i fadet til kartoflerne og auberginerne. Saucen dækkes nu af et lag aubergineskiver og kartoffelskiver (i nævnt rækkefølge!).

Mens fadet står og trækker stille og roligt, skal den næste sauce laves.

Smelt smørret i en lille gryde og rør melet i. Mælken hældes stille og roligt i gryden under konstant omrøring og laurbærbladene tilsættes. Efter nogle minutters omrøring bliver saucen tykflydende, og gryden tages af varmen.

Mens saucen står og køler lidt af, skal æggene piskes grundigt sammen i en skål, og der tilsættes salt og muskat. Hæld blandingen i saucen, kog forsigtigt op under konstant omrøring og tag gryden af varmen. Osten røres grundigt i saucen som til sidst hældes i fadet, så alt er helt dækket.

Fadet stilles i ovnen på 200 grader (ikke varmluft) i 45-60 minutter, indtil der er kommet en lækker gylden skorpe ovenpå herligheden. Velbekomme!



Tips:

Svinekødet giver retten en vis sødme der fremhæves bedst, hvis farsblandingen indeholder kalv. I mangel af bedre, kan man sagtens erstatte kalvekødet med oksekød, men det giver bare en lidt "tungere" smag der er knap så sød.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar