lørdag den 23. april 2011

Kokinistó

Så er jeg omsider hjemme fra min ferie hos min søster, og jeg har en masse lækre opskrifter med hjem til mit køkken.
Den første ret jeg fik serveret var Kokinistó. Det er en klassisk og utrolig velsmagende ret der er nem at lave og blot kræver lidt tid og kærlighed.







Til Kokinistó skal bruges:


Et godt stykke oksekød på 1½-2kg, fx filet, mørbrad eller en anden udskæring man kan lide
2 løg
2 fed hvidløg
1 dåse hakkede tomater
½-1 glas vand
1 tsk sukker
Muskatnød
Allehånde
Nellike
Salt og peber


Sådan gør du:


Skær kødet i store tern, hak løgene fint og brun begge dele i en god olivenolie i fx en stegegryde. Hak hvidløget fint, kom det ned i stegegryden og lad det stege sammen med kødet og løgene.
Kom tomaterne, vandet og sukkeret ned i stegegryden. Krydr nu med muskatnød, allehånde og en lille smule nellike. Smag til med salt og peber. Lad nu retten stå og simre i 2 timer.
Serveres med ris, græsk salat, evt. lidt hjemmelavede pommes frites. Glem ikke fetaost og godt hjemmebagt brød. Velbekomme!



Tips:


I Kokinistó bruger man hvidløg for at give lidt smag til kødet. Lad endelig være med at presse hvidløget, da det vil give alt for meget smag og dermed dominere de øvrige ingredienser i retten.

I det græske køkken hører tomat og sukker sammen i varme retter. Den syrlige smag fra tomaterne afbalanceres med sødmen fra sukkeret.

Muskatnød, allehånde og nellike er populære krydderier i det græske køkken, som er kendt for at være meget smagfuldt. Derfor bør disse krydderier bruges rundhåndet, så maden ikke bliver "kedelig" i smagen. Hold dog lidt igen med nellikken, da den er temmelig kraftig i smagen og kan ødelægge den dejlige mad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar