tirsdag den 26. april 2011

Arnaki Lemonato

Så er Påsken nylig overstået, og jeg har traditionen tro lavet lammesteg til hele familien. Dog har jeg i år brudt traditionen på et enkelt punkt. Påskelammet blev denne gang tilberedt en smule anderledes end normalt. Jeg plejer at bruge frisk hvidløg og en masse urter, når jeg laver lammesteg, men i år blev det Arnaki Lemonato, der ganske enkelt er lammesteg med citron, og det smager herligt.







Til Arnaki Lemonato skal bruges:


Lammekølle ca. 1½ kg
Salt og peber
Hvidløgspulver
Smør ca. 50 g
Kartofler
2 citroner
1 lille glas god koldpresset jomfruolivenolie eller solsikkeolie
1 lille glas vand



Sådan gør du:


Skræl kartoflerne og skær dem i både, så de dækker bunden i en bradepande eller et ildfast fad. Kværn masser af salt og peber oven på kartoflerne. Tag den ene citron og press al saften udover alle kartoffelbådene og hæld olien og vandet ved lige efter. Kværn ekstra salt og peber over det hele en gang til. Citronsaften, olien og vandet kan have skyllet kartoflerne "rene", så de skal lige have lidt mere.

Skær lammekøllen op langs med benet fra den tykke ned ende ned mod den smalle ende. Det skal være sådan, at man kan knække de 2 knogler fra hinanden i leddet. Knoglen fra den tykke ende skal fjernes, så kødet kan "åbnes" ligesom en bog. Kødet skal krydres grundigt med hvidløgspulver, salt og peber på begge sider samt gnides rigtig godt og grundigt med smør på begge sider. Hvis der skulle være lidt overskydende smør, så fordel det udover kartoflerne. Kødet lægges ovenpå kartoflerne med hele skindsiden nedad og overhældes med halvdelen af saften fra den anden citron.

Hele herligheden stilles nederst i ovnen, når den bliver 170-180 grader varm (ikke varmluft!). Når kødet har fået en flot farve, vendes det om med skindsiden opad og overhældes med den anden halvdel af saften fra den anden citron. Alt i alt skal maden være i ovnen 2½ - 3 timer eller indtil kødet virker gennemmørt.

Servér med typisk græsk salat, tzatziki og lækkert hjemmebagt brød. Velbekomme!







Tips:


Når man tilbereder lammesteg i ovnen, siger man, at det skal have 1 time pr. kg på 200 grader. Denne ret er tilberedt på lavere temperatur og skal derfor have længere tid. Det er meget vigtigt, at man hele tiden holder øje med processen, for det er sådan lidt med gefühl, når man bryder tidsreglen. Desuden er det heller ikke alle ovne der er lige gode, så hold hele processen igennem øje med maden og tiden og justér evt. på temperaturen. Husk at kødet skal være gennemmørt!

Græsk mad er meget velsmagende, men kan også godt være lidt fed. Arnaki Lemonato indeholder i forvejen fedt fra kødet og smør, så man kan sagtens bruge solsikkeolie i stedet for fed olivenolie. Jeg synes ikke, det giver ikke den store smagsforskel, når retten spises.

Frisk hvidløg er meget lækkert men også meget kraftigt i smagen. Derfor er der i Arnaki Lemonato brugt hvidløgspulver. Det er for det første lettere at håndtere, og for det andet giver det en mere afdæmpet smag. Retten må ikke domineres af hvidløget (ellers ville retten komme til at hedde Arnaki Skórdo).

Sørg for, at bunden af bradepanden ikke bliver tør. Kom en lille smule vand, citronsaft eller begge dele i bunden, så maden ikke også bliver tør. Den fordampende væske er med til at give kødet både smag og mørhed.

Prøv at klemme lidt frisk citronsaft udover kødet på tallerkenen, lige inden gaflen stikkes i.
Det smager fantastisk!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar