torsdag den 17. marts 2011

Soutzoukakia Smyrneika

Soutzoukakia Smyrneika stammer fra Izmir i det nuværende Tyrkiet. Før den græsk/tyrkiske krig i 1919-22 var en del af Tyrkiet beboet af grækere. Izmir hed dengang Smyrna. Retten stammer derfra og blev bragt til "the mainland", da tyrkerne slog grækerne tilbage.





Soutzoukakia Smyrneika er ganske enkelt en slags aflange farspølser eller kødboller, om man vil, i en krydret tomatsauce.

Kødbollerne:
1kg oksefars
1-2 finthakkede løg
3-4 pressede hvidløgsfed
3 skiver franskbrød (gerne hjemmebagt) blødt op i hvidvin
1½-2 tsk. spidskommen
2 æg
Salt og peber


Den krydrede tomatsauce:
2 dåser hakkede tomater
Jomfruolivenolie
1-2 meget finthakkede løg
6-8 pressede hvidløgsfed
½-1 kop hvidvin
1½-2 tsk. spidskommen
½-1 tsk. kanel
2 laurbærblade
Salt og peber


Jeg har i dette tilfælde brugt en god røremaskine (ikke Kitchen Aid!) til at få rørt ingredienserne til kødbollerne godt og grundigt sammen. 

Kom oksefarsen, løgene, hvidløget, spidskommen og det opblødte brød samt salt og peber i røremaskinen og rør det sammen i 3-5 minutter. Lad blandingen stå 1 times tid, så alle ingredienserne rigtig får lov til at afgive en masse smag. I mens kan man gå i gang med tomatsaucen.

Jeg har til tomatsaucen anvendt en sautépande, for kødbollerne skal puttes ned til saucen, når de er færdigstegte. Man kan selvfølgelig bruge en god stegegryde i stedet.

Varm jomfruolivenolien op og kom løgene i. Når de har fået den velkendte glasagtige konsistens kommes hvidløg, laurbærblade, spidskommen, og kanel i samt salt og peber. Når alt er blevet svitset et par minutter kommes tomaterne og hvidvinen i og skal nu simre mindst 30 minutter ved svag varme. Vær i øvrigt opmærksom på, at presset hvidløg der svitses, meget hurtigt bliver branket og dermed også bittert. Det kan nemt ødelægge en lækker ret, hvis man ikke passer på! Kom det evt. i til sidst. 

Mens tomatsaucen nu passer sig selv, kan man begynde at gøre farsen klar til at blive stegt i jomfruolivenolie. Form små aflange kødboller og læg dem klar på et fad. Man kan sagtens vende kødbollerne i lidt hvedemel, inden de steges, hvis man synes. Når alle kødbollerne er blevet indbydende brune, er de færdigstegte og kan kommes ned i tomatsaucen. Lad hele herligheden stå og simre i 15-20 minutter yderligere.

Man kan servere græske kartofler eller ris som tilbehør med en typisk græsk salat til.

VELBEKOMME!

4 kommentarer:

  1. Ja tak...Ser lækkert ud...

    SvarSlet
  2. Uhmmm.... Det ser superlækkert ud. Jeg eeeeeelsker spidskommen. Det er et stærkt undervurderet krydderi hvis du spørger mig. Jeg tåler desværre ikke oksekød :-( Tror du det ville være helt skævt hvis jeg bruger lammefars? Eller er der andet du ville anbefale i stedet?

    Charlotte

    SvarSlet
  3. K: Jeg kan sige så meget, at det smagte af mere. Jeg kan klart anbefale, hvis du lige skal forkæle mutti derhjemme.

    SvarSlet
  4. Charlotte: Jeg har aldrig rigtig brudt mig om at spise fennikel, spidskommen, nelliker eller kanel, men i moderate mængder er det faktisk ikke det værste. Når nu du så godt kan lide spidskommen, så kan du jo bare opjustere mængden af det en smule, hvis du prøver denne ret. Med hensyn til kødet, så prøv da bare med lammefars. Det smager sikkert også rigtig lækkert. Måske kan du være heldig at finde noget med lavt fedtindhold og prøv at blande noget friskhakkeet persille i også. Jeg tror, det bliver rigtig lækkert.

    SvarSlet